۲۷ خرداد ۱۳۹۵، ۱۷:۳۳

درپی اعتراض به تصمیم ایران؛

رئیس جمهور افغانستان: «مثنوی معنوی» را با ترکیه ثبت جهانی می‌کنیم

رئیس جمهور افغانستان: «مثنوی معنوی» را با ترکیه ثبت جهانی می‌کنیم

رئیس جمهوری افغانستان در دیدار با وزیر امور خارجه ترکیه گفت: ما آماده هستیم که مثنوی معنوی را به عنوان میراث مشترک افغانستان و ترکیه در سطح بین‌المللی به ثبت برسانیم.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از  خبرگزاری «رصد»، «اشرف غنی» رئیس جمهور افغانستان با دیدار با «مولودچاووش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه گفت: مولانا جلال الدین محمد بلخی افتخار مشترک دو کشور است و ما آماده هستیم که مثنوی معنوی و سایر آثار مولانا را به عنوان میراث مشترک افغانستان و ترکیه در سطح بین‌المللی به ثبت برسانیم.

این دیدار صبح امروز در کاخ ریاست جمهوری افغانستان در کابل برگزار شد و هر دو طرف در مورد گسترش مناسبات میان افغانستان و ترکیه گفتگو کردند.

۱۹ خرداد ماه نیز «نصیر احمد اندیشه» سرپرست و معاون اداری و مالی وزارت امور خارجه افغانستان با «پتریشیا مک فلپس» نماینده یونسکو در افغانستان دیدار کرد و در این دیدار با ابراز نگرانی از این که ایران و ترکیه اخیراً توافق کرده‌اند تا مثنوی معنوی مولانا را به عنوان میراث مشترک فرهنگی این دو کشور ثبت جهانی  کنند، گفته بود: هرگاه قرار باشد این اثر شناخته‌ شده ادبی و شاهکار عرفانی مولوی، ثبت میراث جهانی سازمان یونسکو شود، واقعیت تاریخی زادگاه خداوندگار بلخ نباید نادیده گرفته شود و پیوند مولانای بزرگ با افغانستان نباید فراموش شود.

اما در خبری که وزارت امور خارجه افغانستان در تاریخ ۲۰ خرداد ماه منتشر کرد، آمده است: وزیر امور خارجه افغانستان در رابطه با خبری که اخیراً در برخی رسانه‌ها مطرح شده که گویا ترکیه و ایران به دنبال ثبت مثنوی معنوی مولانا جلال‌الدین محمد بلخی به عنوان میراث فرهنگی هر دو کشور در یونسکو هستند، خواستار ارایه توضیحاتی از سوی ترکیه شد؛ اما مولود چاووش اوغلو  وزیر امورخارجه ترکیه از این موضوع اظهار بی‌ اطلاعی نموده و به مسئولین دستور داده بود تا موضوع را پیگیری کرده و پیشنهاد و ملاحظه افغانستان به عنوان زادگاه مولانا جلال‌الدین محمد بلخی را در این زمینه در نظر بگیرند.

لازم به ذکر است در ۱۱ خرداد ماه «سید رضا صالحی امیری» رئیس سازمان مرکز اسناد ملی جمهوری اسلامی ایران گفته بود: با ترکیه توافق کرده‌ ایم که مثنوی مولوی را به صورت مشترک ثبت کنیم، مولانا یکی از نقاط مشترک فرهنگی ایران و ترکیه است.

 یونسکو سال ۲۰۰۷ میلادی را به نام مولانا نام گذاری کرده بود. مثنوی، مشهور به مثنوی معنوی یا مثنوی مولانا، نام کتاب شعری از مولانا جلال‌ الدین محمد بلخی، شاعر پارسی‌ گو است. این کتاب از ۲۶ هزار بیت و ۶ دفتر تشکیل شده  و در قالب مثنوی سروده شده است.

کد خبر 3687773

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • مهدی ۱۴:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۸
      0 0
      وقتیکه به ترکیه چراغ سبز نشون میدید و تاریخ ایران را به حراج میگذارید معلومه که افغانستان هم ادعاش میشه، خیلی‌ از افراد ایرانی‌ در کشور دیگه زندگی‌ میکنند و یا مردند و دفن شدند مگه ملّیت اونها عوض شده که ترکیه بخواد صاحب مولانا بشه؟!
    • ابدی ۱۹:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۸
      0 0
      اگر تخت جمشید را هم بخواهیم مدعی پیدا نکند بایستی اول در سازمان های مربوطه ثبت کنیم بعد هیاهو راه بیاندازیم وگرنه تبلیغ و هوچی گری منتج به این می شود که هر کی از راه می رسه مدعی بشه و بگه چون ان موقع مثلا تحت قیمومیت ایران بوده اند پس تخت جمشید مال اون ها است.
    • وحيد ژوندى ۰۱:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۳۱
      0 0
      مولانا زاده بلخ باستان است. شهر بَلخ یا شهر باختر (یونانی باستان: باکترا Βάκτρα؛ لاتین: باکترا Bactra)، بنام زری‌اسپه (Zariaspa) نیز آمده است. از شهرهای مهم خراسان بزرگ و از قدیمی‌ترین شهرهای افغانستان است که امروزه در فاصله ۲۰ کیلومتری از مزار شریف مرکز ولایت بلخ واقع است. نامداران بلخ: بلخ همواره کانون علم و هنر و فرهنگ بوده، علماء و فضلای بزرگی را در دامان خویش پرورانیده‌است. در فهرست زیر نام‌های تعدادی از این بزرگان که در بلخ زاده شده یا زیسته‌اند آمده‌است: مولانا جلال‌الدین محمد بلخی ناصر خسرو قبا